Blogi

Uusi suunta perinteen haastajaksi (09.10.2016)

Uusi suunta perinteen haastajaksi

Maajoukkue sai uuden suunnan harjoitteluun viikonlopun leirillä Kuortaneen urheiluopistolla. Aiemmin vahvasti massiivisia laukaisumääriä painottanut valmennussuunnitelma vaihtuu harjoitusten sisällön variointiin sekä aiempaa enemmän fysiikka ja oheisharjoittelua sisältäviin treeniviikkoihin. Vihdoin kova peruskunto, kestävyys ja voima nähdään jousiampujankin kivijalkana kohti parempia tuloksia.

Resepti huipulle?

Suomalainen jousiammunta ei pärjää maailman huipuille perinteisin näkemyksin. Aika ja resurssit eivät vain riitä Korealaisten jopa yli 700 laukaisun päiviin, kun nuolia pistellään 60-100 laukaisun tuntitahtia. Uudella tavalla harjoitusten laadun ja oppimisnopeuden maksimoinnin kautta voidaan kärki kiriä huomattavasti pienemmillä viikottaisella tuntimäärillä, rasitustason pysyessä kuitenkin optimaalisella tasolla.

Oppimisen nopeuttaminen nojaa tieteelliseen pohjaan. Samaa liikettä ei kannata toistaa samalla tavalla montaa kertaa, vaan taito tarttuu esimerkiksi muuttelemalla olosuhteita. Lisäksi ampuja joutuu ratkomaan ongelman: miten osua keskelle uusissa olosuhteissa. Esimerkkinä tasapainolaudan päältä ampuminen, jolloin ampuja joutuu keskittymään tekemiseen enemmän saadakseen nuolen taas keskelle. Kun nippu tiivistyy, on taas aika muuttaa olosuhteita ja antaa uusi ongelma.

Kuten sanottu, ajatusmalli on poikkeava jousiammuntavalmennuksen valtavirrasta eikä sen toimivuudesta ole vielä konkreettista näyttöä. Muutos kuulostaa kuitenkin todella hyvältä ja on vahvasti linjassa aiemman laji- ja fysiikkaharjoittelun jakoni kanssa. Lisänä ammuntaharjoitusten vahva variointi ja koko ajan ammattimaisempi lähestymistapa tarkemman suunnittelun ja seurannankin kautta.