Blogi

Hallikausi käyntiin tekniikkamuutosten keskellä (20.11.2016)

Hallikausi käyntiin tekniikkamuutosten keskellä

Aloitin jälleen hallikauteni perinteisellä marraskuulla, siis kaksi kansallista 18 metrin kilpailua viikon välillä. Ensimmäinen käytiin Turussa 12.11. Turun loistava kilpailuhalli on vuosien saatossa tullut tutuksi erityisesti kovasta tulostasosta. Itsekin olen nykyisen halliennätykseni 578 siellä ampunut sitä myöhemmin sivuten. Kuitenkin tällä kertaa pisteitä kertyi totuttua vähemmän. Kupittaan kilpailu sai jatkoa kotiseura Porin Jousiampujien kilpailulla 19.11. Porissa ammunta sujui jo paremmin, mutta tulostaulun lukema ei vieläkään riittänyt kärkeen.

Tulostason tekijät

Avataanpa hieman tuloksiin johtaneita tekijöitä. Kesällä päätimme muuttaa ammuntatekniikkaani, koska en uskonut silloisen ammuntani potentiaaliin yltää asettamiini tavoitteisiin. Lisäksi vaivana oli ammunnasta johtuvat niskakivut, jotka piti myöskin selättää. Lyhyen aikavälin tuloskunto on joskus uhrattava, jotta pidemmän aikavälin tavoitteisiin päästäisiin. Muutokset ovat siis yhä käynnissä ja uuden tekniikan käyttöönotossa on ilmennyt ongelmia oletettua enemmän. Tiedän kuitenkin suunnan olevan hyvä, sillä asento tuntuu ja näyttää jo paremmalta.

Liike lähtee lihasmuistista

Vaikka ammunta näyttääkin teknisesti hyvältä, on kilpailutulosten paranemisen hyväksi vielä otettava huomioon mentaalivalmennuksen kikat. Ihannetilanteessa ollaan, kun teknisiä yksityiskohtia ei tarvitse miettiä. Tällöin kilpailupaine ei pääse vaikuttamaan ammuntaan ja nuolet nasahtelevat keskelle lihasmuistista motorisesti vahvan aivoalueen ohjaamina. Tällä hetkellä tekniikan muutokset eivät kuitenkaan ole vielä täysin hallinnassa, vaan kilpailutilanteessa tekeminen on tavalista hitaampaa ja jäykempää. Tämä johtuu tietoisesta ohjauksesta, jolloin pieni kankeus on väistämätöntä. Siis ammuntatekniikan vakiintumisen mukana paranevat myöskin tulokset.