Blogi

Halli-SM 2018 ja millin ero 94 nuolella (26.03.2018)

18 metrin suomenmestarit ratkaistiin viikonloppuna Oulussa. Ouluhalli täyttyi lähes kolmesta sadasta kultaista mitalia havittelevasta jousiampujasta. Lauantaina ammuttiin henkilökohtaisen kilpailun 60 nuolen karsintakierros, jonka jälkeen oli vuorossa joukkuekilpailu. Sunnuntaina jatkettiin henkilökohtaisiin pudotuksiin.

Ensimmäisen neljänneksen tunnustelun jälkeen alkukilpailuni eteni hyvässä vireessä ja tulosta kertyi 573 pisteen edestä. Tämä oikeutti viidenteen sijaan, kun kärkikolmikko hurjasteli yli 580 pisteessä. Viidennellä sijalla asettuu 32 hengen pudotuskaaviossa mukavasti, joten asetelma oli suotuisa sunnuntain pudotusotteluiden osalta.

Aikaraja yllätti joukkueen

Lauantai jatkui lounastauon jälkeen joukkuekilpailulla, jossa Porin Jousiampujien yhteistulos siivitti pudotuskaavion kolmansiksi. Ensimmäisen ottelun voitimme vakuuttavalla suorittamisella 6–0, mutta toisessa asetelma ei enää yhtä selkeä ollutkaan. Joukkuekilpailun pudotusotteluissa jatkoon pääsee joukkue, joka saavuttaa ensin viisi pistettä. Lisäksi henkilökohtaisiin pudotuksiin verrattuna jännitystä asetelmaan tuo tiukempi aikarajoite, sillä joukkuekilpailussa aikaa on käytössä puolet henkilökohtaista kilpailua vähemmän. Edettyämme 3–3 tilanteeseen oli kierroksen voittajalle taas kaksi pistettä, ja siis jatkopaikka, jaossa. Ensimmäiset kolme nuolta kuudesta oli ammuttuna: Vaasan Diana 57:llä 9, 6 ja 9 ja meillä kympit. Selkeä johtoasema alkoi kuitenkin valua käsistämme, kun ensimmäinen ampujamme purki suorituksensa ja nuolen ampumiseen kului liialti arvokasta aikaa. Minä ammuin toisena ja viimeiselle ampujalle jäi vain muutama sekunti aikaa. Nopea suoritus lähti juuri ennen lopetussireenin soittoa osuen keskimmäisen taulun kuutoseen. Taulussa oli kuitenkin jo nuoli valmiina, joten tyhjäksi jääneestä alimmasta taulusta tuli nolla pistettä ja keskimmäisen taulun tulos tiputettiin kuutoseksi. Lopulta varmalta vaikuttanut matkamme tyssäsi kuuden pisteen erolla Vaasan Dianan joukkueeseen.

Millipeliä neljännesfinaalissa

Lauantain kymmenen tunnin kisapäivästä jatkettiin sunnuntain henkilökohtaisiin pudotuksiin. Kaksi ensimmäistä otteluani voitin 6–0 edeten neljännesfinaaliin. Semi-finaalipaikasta kanssani kamppaili vuoden 2016 olympiakävijä Samuli Piippo. Etenimme ottelussa vuorotellen pisteitä haalien 5–5 tilanteeseen, jossa voittaja ratkaistaan uusintanuolella. Ammuimme nuolemme ysiin ja voittajan ratkaisu jäi tuomarin varmennettavaksi. Lopulta Samulin nuoli oli millin lähempänä keskustaa, joten viime vuoden suomenmestaruuden puolustamiseni jäi viidenteen sijaan. Tällä kertaa 60 nuolen alkukisan, kahden pudotusottelun ja 16 nuolen neljännesottelun jälkeen eroa saatiin yhden millin verran. Jousiammuntahan on siitä upea laji, että voittajan selvittäminen on objektiivista. Kilpailijoiden välille saadaan ero, vaikka se ei milliä suurempi olisikaan.

Kuva: Anssi Huhtala